Kto ma ochotę skosztować specjałów przyrządzanych pod Babią Górą z lokalnych składników i w oparciu o tradycyjne receptury, ten koniecznie musi wybrać się w niedzielę 13 października do Folwarku Toporzysko.

 Wszyscy znają szczyt Babiej Góry. Ale z pewnością mało kto wie, że i tutejsi mieszkańcy potrafią wspiąć na kulinarne wyżyny. Przekonać się będzie o tym można właśnie podczas jesiennego pikniku, który odbędzie się w Folwarku Toporzysko (Toporzysko 454) i poświęcony będzie potrawom i specjałom made pod Babia Góra. Organizatorzy wydarzenia zaprosili znawców lokalnej kuchni, którzy do Folwarku przywiozą przyrządzane przez siebie specjały – takie, które nie mogły powstać nigdzie indziej tylko na podbabiogórskiej ziemi.

Wszyscy, którzy przyjadą tego dnia do Folwarku, będą mogli skosztować rarytasów niedostępnych zazwyczaj w żadnym sklepie.

Oto lista wystawców, którzy w niedzielę 13 października będą czekać na gości pikniku

  • Janina Benisz - produkty lokalne Podbabiogórza (Zembrzyce)
  • Jolanta Fidelus - „bugle zembrzyckie” (Zembrzyce)
  • Lucyna Domin - „Domowa Herbaciarnia” (Lipnica Mała)
  • Stanisława Janik - „Pasieka Janik” (Sidzina)
  • Małgorzata Dudek - „Serki Duduś” (Zawoja Przysłop)
  • Koło Gospodyń Wiejskich  „Niezłe Ziółka” (Toporzysko)

Kulinarna historia na wyciągnięcie ręki

Wyjątkowo rzadką atrakcją będą zaplanowane na niedzielę warsztaty z pieczenia chleba, wyrabiania sera oraz ubijania masła za pomocą narzędzi pochodzących sprzed dziesiątków lat. W wiekowej chacie na gości czekać będzie zabytkowy piec oraz wszystkie składniki niezbędne do pieczenia chleba. Chleba, który smakuje zupełnie inaczej niż te dostępne w supermarketach. Dla dorosłych będzie to być może wspomnienie z odległego dzieciństwa, a dla ich pociech – pierwsze zetknięcie się z kulinarną historią Polski.

Co ważne, pogoda nie przeszkodzi w przebiegu pikniku: w razie deszczu stoiska z podbabiogórskimi specjałami staną pod dachem. Kropla deszczu nikomu nie spadnie na głowę.Wstęp na piknik zdrowej żywności jest płatny: za bilet trzeba zapłacić jedyne 10 złotych.

To już drugi z pikników, które tej jesieni urządza zespół Folwarku Toporzysko. Pierwszy dotyczył tego, co w Folwarku najważniejsze, czyli koni oraz jeździectwa. Przed nami jeszcze jedno plenerowe wydarzenie: piknik podbabiogórskiego rękodzieła. Odbędzie się on 27 października.

Program pikniku zdrowej żywności

Folwark Toporzysko – Toporzysko 454)

·        11.00 – rozpoczęcie pikniku

·        11.30, 13.00, 14.00 – warsztaty z pieczenia chleba

·        14.00- zawody Hobby Horse

·        15.00 – zakończenie pikniku

 

Wydarzenie organizowane przy finansowaniu wsparciu Województwa Małopolskiego.