Kto ma ochotę skosztować specjałów przyrządzanych pod Babią Górą z lokalnych składników i w oparciu o tradycyjne receptury, ten koniecznie musi wybrać się w niedzielę 13 października do Folwarku Toporzysko.
Wszyscy znają szczyt Babiej Góry. Ale z pewnością mało kto wie, że i tutejsi mieszkańcy potrafią wspiąć na kulinarne wyżyny. Przekonać się będzie o tym można właśnie podczas jesiennego pikniku, który odbędzie się w Folwarku Toporzysko (Toporzysko 454) i poświęcony będzie potrawom i specjałom made pod Babia Góra. Organizatorzy wydarzenia zaprosili znawców lokalnej kuchni, którzy do Folwarku przywiozą przyrządzane przez siebie specjały – takie, które nie mogły powstać nigdzie indziej tylko na podbabiogórskiej ziemi.
Wszyscy, którzy przyjadą tego dnia do Folwarku, będą mogli skosztować rarytasów niedostępnych zazwyczaj w żadnym sklepie.
Oto lista wystawców, którzy w niedzielę 13 października będą czekać na gości pikniku
- Janina Benisz - produkty lokalne Podbabiogórza (Zembrzyce)
- Jolanta Fidelus - „bugle zembrzyckie” (Zembrzyce)
- Lucyna Domin - „Domowa Herbaciarnia” (Lipnica Mała)
- Stanisława Janik - „Pasieka Janik” (Sidzina)
- Małgorzata Dudek - „Serki Duduś” (Zawoja Przysłop)
- Koło Gospodyń Wiejskich „Niezłe Ziółka” (Toporzysko)
Kulinarna historia na wyciągnięcie ręki
Wyjątkowo rzadką atrakcją będą zaplanowane na niedzielę warsztaty z pieczenia chleba, wyrabiania sera oraz ubijania masła za pomocą narzędzi pochodzących sprzed dziesiątków lat. W wiekowej chacie na gości czekać będzie zabytkowy piec oraz wszystkie składniki niezbędne do pieczenia chleba. Chleba, który smakuje zupełnie inaczej niż te dostępne w supermarketach. Dla dorosłych będzie to być może wspomnienie z odległego dzieciństwa, a dla ich pociech – pierwsze zetknięcie się z kulinarną historią Polski.
Co ważne, pogoda nie przeszkodzi w przebiegu pikniku: w razie deszczu stoiska z podbabiogórskimi specjałami staną pod dachem. Kropla deszczu nikomu nie spadnie na głowę.Wstęp na piknik zdrowej żywności jest płatny: za bilet trzeba zapłacić jedyne 10 złotych.
To już drugi z pikników, które tej jesieni urządza zespół Folwarku Toporzysko. Pierwszy dotyczył tego, co w Folwarku najważniejsze, czyli koni oraz jeździectwa. Przed nami jeszcze jedno plenerowe wydarzenie: piknik podbabiogórskiego rękodzieła. Odbędzie się on 27 października.
Program pikniku zdrowej żywności
Folwark Toporzysko – Toporzysko 454)
· 11.00 – rozpoczęcie pikniku
· 11.30, 13.00, 14.00 – warsztaty z pieczenia chleba
· 14.00- zawody Hobby Horse
· 15.00 – zakończenie pikniku
Wydarzenie organizowane przy finansowaniu wsparciu Województwa Małopolskiego.