Back to Top

Witamy na naszej stronie

Stadnina Koni w Toporzysku

Folwarczny Blog

My kontra mróz

Cała Polska już od kilku dni trzęsie się na samą myśl o sunących ku nam chłodach. Teoretycznie my w Folwarku, drewnianej chacie położonej hen z dala i na skraju lasu, powinniśmy obawiać się najbardziej. Ale jesteśmy spokojni. Dlaczego?

Czytaj więcej...

Folwarczna drożdżówka vs. pączek

Dziś Tłusty Czwartek. Tradycja pozwala, by popuścić nieco pasa i pofolgować sobie z pysznościami. Dlatego wpis piszemy w wielkim pośpiechu. Z naszej kuchni już dobiega kuszący zapach świeżego, świeżutkiego ciasta drożdżowego. Wiecie, dlaczego wolimy je od pączków?

Czytaj więcej...

O małej gajówce, która stała się Folwarkiem

Przeczytajcie opowieść Gospodarza Folwarku, dzięki której poznacie historię gajówki i jej przemiany w dobrze znane Wam miejsce, czyli Folwark. Jak doszło do tak spektakularnej metamorfozy? Co trzeba było zrobić, by ją przeprowadzić? I wreszcie - kto za tym wszystkim stoi?

Czytaj więcej...

Marzenie+, czyli pracuj w Folwarku Toporzysko

Jeśli i Wy za młodu marzyliście o tym, by pracować z końmi i to wśród nich (a nie np. za biurkiem) spędzać znakomitą część dnia – to poważnie rozważcie nasze zaproszenie do pracy w Folwarku Toporzysko. Czekamy na najlepszego instruktora jazdy konnej.

Czytaj więcej...

2018 w Folwarku Toporzysko

Nasze noworoczne postanowienie numer jeden brzmi: „żeby się działo!” A ponieważ nie chcemy zostawiać wszystkiego w rękach losu, dlatego sami przygotowaliśmy całkiem interesujący plan na zbliżające się 365 dni. Znając życie, jesteśmy pewni, że to dopiero pierwsza wersja, która z czasem będzie się wzbogacać, pęcznieć, rosnąć, zwiększać się…

Czytaj więcej...

Hartujemy i szczepimy

Hibernatus, nasze zimowe obozy, mają jedną szczególną właściwość. Nie tylko są świetnym sposobem na naukę jazdy konnej, ale także hartują i szczepią… przeciwko nudzie.

Czytaj więcej...

Miejsce z pasją

Na zakończenie reporterskiego cyklu, publikujemy tekst młodych dziennikarzy, w którym opowiadają oni o początkach Folwarku Toporzysko. Ale to były zamierzchłe czasy...

Czytaj więcej...

Gdzie kucharek sześć…

Tym razem, wraz z młodymi dziennikarzami zabieramy Was do Folwarcznej kuchni. Poznajcie ekspertki, które pichcą tak wyborne śniadania, obiady i kolacje. Uwaga, po tekście zapewne zrobicie się głodni!

Czytaj więcej...

Zima przyjemnie w uszy szczypie!

Zachęcamy do lektury reportażu młodych dziennikarzy, którzy spędzili kilka dni w Folwarku Toporzysko i w ramach projektu "ćwiczyli się w żurnalistycznym rzemiośle. Na warsztat wzięli właśnie atmosferę naszego miejsca. Pierwszy tekst dotyczy zimy...

Czytaj więcej...

Strona 1 z 3